Powered By Blogger

lunes, 21 de octubre de 2013

Bolets de tardor

Bolets de tardor

Perquè comencin a sortir bolets cal que plogui i que les nits comenci a refrescar (cap als 8º)

Ou de reig (Amanita caesaria)
Altres noms: reig i cocou

L'ou de reig és un excel·lent comestible i un dels més apreciats a Catalunya. Ja era conegut pels romans (per això el nom de caesarea: del Cesar). Es pot trobar des de la primavera fins a la tardor en els boscos de alzines, roures i suros, en llocs nets i il·luminats, ja que no li agrada gens el fred.
 Es pot menjar fregit o cru, laminat i amanit amb oli d'oliva






Cep  (Boletus edulis)
Altres noms: Buixó

El cep es un dels bolets mes bons que podem trobar, pel meu gust. Es pot trobar des de finals de estiu i a la tardor, fins a l'octubre. El seu habitat son els boscos de fagedes, rouredes i alzinars. Es pot menjar fregit, cru laminat ben finet i amanit o sec i guisat.








Sureny (Boletus aereus)
Sureny fosc o cep negre

                                                                           
Rossinyol (Cantharelus cibarius)
Altres noms: vaqueta, picornell

El seu color pot variar del groc marronós al groc ataronjat. Té una carn ferma que gairebé mai es corca. Es pot trobar a boscos de pins i planifolis des de la primavera fins a la tardor. Creix en grups als peus d'arbres grans. El rossinyol cal cuinar-lo bé, perquè, si no pot ser indigest.









  Pinatell (Lactarius deliciosus)
Altres noms: Rovelló d'obaga





















A Catalunya és un dels bolets més apreciats. El pinetell desprèn un làtex de color taronja, que el distingeix del rovelló amb qui es confon sovint. Creix a les pinedes, i a Catalunya és un bolet força abundant, des del litoral fins als Pirineus.

Surt des de finals d'estiu fins a la arribada dels primers freds.








Rovelló (Lactarius sanguifluus)
Altre noms: Esclata-sangs, pinenc, pinenca, roveló de boix









És un dels bolets més coneguts a Catalunya. Quan el talles treu un làtex de color vermellós o oxidat, de aquí ve el seu nom. Es troba a pinedes sobretot del litoral, de finals d'estiu a inici de la tardor, li agrada la calor i els boscos assolellats, per això es rar trobar-lo a certa alçada. És bon comestible i per gaudir de tot el seu sabor, la manera més senzilla és cuinar-lo a la brasa o a la llauna amb all i julivert i oli d'oliva.







No hay comentarios:

Publicar un comentario